Informatii utile – Infiintare Firma Urgent http://www.infiintarefirmaurgent.ro Infiintare societate comerciala intr-un timp record si fara batai de cap Wed, 16 May 2018 13:36:09 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Criterii de selectie pentru spatiile destinate retail-ului http://www.infiintarefirmaurgent.ro/criterii-de-selectie-pentru-spatiile-destinate-retail-ului/ Thu, 27 Apr 2017 11:34:49 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=540 Exista un singur criteriu MAJOR de care trebuie sa se tina cont in momentul alegerii unui spatiu de retail: “LOCATIA”. In termeni cunoscuti de toata lumea, locatia este echivalentul vadului comercial. Asadar, putem considera ca o locatie este bine aleasa in momentul in care in zona respectiva exista o circulatie pietonala intensa. Exista mai multe […]

The post Criterii de selectie pentru spatiile destinate retail-ului appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Exista un singur criteriu MAJOR de care trebuie sa se tina cont in momentul alegerii unui spatiu de retail: “LOCATIA”. In termeni cunoscuti de toata lumea, locatia este echivalentul vadului comercial. Asadar, putem considera ca o locatie este bine aleasa in momentul in care in zona respectiva exista o circulatie pietonala intensa.

Exista mai multe caracteristici care determina o alegere potrivita a locatiei, dupa cum urmeaza: densitatea populatiei, accesul facil, vizibilitatea, aspectul, intrarea/iesirea, parcarea si sinergia comerciala. Cea din urma caracteristica se refera la faptul ca intregul are o valoare mai mare decat suma partilor. Pe intelesul nostru, un retailer situat langa alti retaileri, indeosebi care au aceeasi piata targetata, iese in mai mare castig decat daca ar fi fost singur in zona respectiva.

Un exemplu la indemana de sinergie comerciala poate fi reprezentat de Unirea Shopping Center. Acolo, cumparatorii au acces la o serie de produse si servicii variante, care le-ar putea deservi toate nevoile intr-un singur loc: cumparaturi pentru haine, incaltaminte, schimb valutar, mancare, salon de infrumusetare, copy center etc..

In cazul in care vizati deschiderea unui punct comercial sau mutarea locatiei, cel mai indicat ar fi sa apelati la serviciile unui consultant imobiliar specializat in spatii comerciale.

Specialistii spun ca cei mai multi clienti in cautare de spatii comerciale pot fi companiile cu branduri consacrate deja (romanesti sau straine) si companiile mici si mijlocii aflate fie la inceput de drum, fie cu inca maximum 2 locatii existente deja.

In cazul companiilor cu branduri consacrate, sunt realizate studii de piata in vederea alegerii celei mai bune locatii, iar consultantul imobiliar care le deserveste nevoile, are un rol foarte important in acest proces, avand posibilitatea, in baza experientei si a cunostintelor din piata locala, sa confirme sau sa infirme rezultatele studiilor.

Companiile mici au si mai mare nevoie de prezenta consultantului imobiliar intrucat este putin probabil sa dispuna de resursele necesare efectuarii unor studii de piata.

Si inainte de toate, consultantul imobiliar are cunostintele necesare cu privire la restrictiile impuse de autoritati. Spre exemplu, in cazul deschiderii unui restaurant trebuie respectate aspecte normative legate de: dimensiunea spatiului, a spatiului de depozitare si a bucatariei, numarul toaletelor raportate la numarul de mese etc.


La costul chiriei se adauga cheltuielile cu amenajarea spatiului

Pe masura ce locatia se indeparteaza de centru, chiriile pentru spatiile de retail inregistreaza scaderi considerabile. O estimare a costurilor, raportate la zone, ar putea fi urmatoarea:

– zona ultracentrala: 40 – 100 $/mp/luna
– zona centrala: 20 – 40 $/mp/luna
– zona semi-centrala: 10 – 25 $ mp/luna
– zona periferica: 6 – 15 $/mp/luna

Proprietarii spatiilor de retail solicita, in mod normal, o garantie bancara echivalenta cu 2-3 luni de chirie. Amenajarea spatiului este principalul aspect de care trebuie sa se tina cont, odata rezolvata problema chiriei. Costul estimativ al unei amenajari de spatiu este cuprins intre 100 si 300 $/mp. Desigur ca putem vorbi si de costuri de peste 1000 $/mp in cazul amenajarii unor spatii destinate cluburilor sau restaurantelor de lux.

Sfat: este indicat sa apelati, pe langa serviciile unui consultant imobiliar si la serviciile unui arhitect/ specialist in design-ul interior, pentru a fi sigur ca veti economisi atat timp, cat si bani si veti evita eventuale neplaceri sau probleme ulterioare!!!

The post Criterii de selectie pentru spatiile destinate retail-ului appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Plan de afaceri – cand, cum si de ce? http://www.infiintarefirmaurgent.ro/plan-de-afaceri-cand-cum-si-de-ce/ Tue, 18 Apr 2017 10:08:29 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=536 Un plan de afaceri este acel document care descrie in detaliu cum isi propune un business, de cele mai multe ori un business nou infiintat, sa isi atinga obiectivele. Planul de afaceri abordeaza noua afacere din toate perspectivele: de marketing, financiare si operationale. Acesta este un instrument fundamental pentru orice afacere la inceput de drum, […]

The post Plan de afaceri – cand, cum si de ce? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Un plan de afaceri este acel document care descrie in detaliu cum isi propune un business, de cele mai multe ori un business nou infiintat, sa isi atinga obiectivele. Planul de afaceri abordeaza noua afacere din toate perspectivele: de marketing, financiare si operationale. Acesta este un instrument fundamental pentru orice afacere la inceput de drum, impetuos necesar.

Un plan de afaceri bine scris incepe cu un rezumat al afacerii, inclunzand o descriere detaliata a acesteia, a serviciilor si/sau a produselor si un raport narativ referitor la cum se intentioneaza atingerea obiectivelor. Ar trebui, totodata, furnizata o analiza a industriei din care afacerea va face parte si a modalitatii in care aceasta se poate distinge fata de restul competitorilor.

Proiectiile financiare

Un plan de afaceri complet trebuie sa contina un set de proiectii financiare ale afacerii. Acestea prevad evolutia financiara si includ bugetul in ansamblu, atat cel curent, cat si cel proiectat, o analiza a pietei si abordarea strategica in piata.
Intr-un plan de afaceri, cel care dezvolta afacerea isi proieteaza veniturile si cheltuielile pentru o anumita perioada de timp si descrie activitatea operationala, in raport cu acele costuri necesare desfasuarii activitatii.

Consideratii practice

Ideea din spatele unui plan de afaceri este aceea de a ajuta antreprenorul sa aiba o imagine mult mai clara a costurilor potentiale si a pierderilor pentru a fi capabil sa ia cele mai bune decizii de business.

Dimensiunea unui plan de afaceri variaza de la o afacere la alta, dar in general, toate informatiile ar trebui sa se incadreze intr-un document de 15-20 de pagini. In cazul in care exista elemente esentiale care ocupa mai mult spatiu (ex. O aplicatie pentru un patent) acestea ar trebui mentionate in planul de afaceri si atasate ca anexe.

Daca sunt anumite aspect interesante in mod special cu privire la afacere, acestea ar trebui evidentiate si utilizate in scopul atragerii dispozitiilor financiare. De exemplu, afacerea cu masini electrice Tesla Motors Inc.’s a inceput de la un simplu plan de afaceri.

Un plan de afaceri nu trebuie sa fie un document static. Avand in vedere ca o afacere creste si se dezvolta, tot asa trebuie sa se intample si cu planul de afaceri. O evaluare anuala a planului ii va permite antreprenorului sa actualizeze informatii importante legate de abordarea noilor piete, spre exemplu, si asigura, totodata, oportunitatea de a privi in retrospectiva pentru a observa care obiective au fost atinse si care nu.

Nu exista o structura standard pentru planul de afaceri, insa ar trebui ca in coprinsul acestuia sa se regaseasca urmatoarele sectiuni:
1. Descrierea generala a afacerii
2. Produsele si serviciile
3. Planul de marketing
4. Planul operational
5. Managementul si organizarea
6. Costurile pentru inceputul afacerii
7. Planul financiar

Daca acest articol ti-a fost util, te invitam sa dai Like paginii noastre de Facebook. Astfel vei fi notificat ori de cate ori publicam articole de interes pentru tine si afacerea ta.

The post Plan de afaceri – cand, cum si de ce? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Locatia unei afaceri http://www.infiintarefirmaurgent.ro/locatia-unei-afaceri/ Tue, 11 Apr 2017 13:13:41 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=530 Orice antreprenor aflat la inceput de drum isi pune problema localizarii afacerii sale. Desi pare ultimul aspect la care ar trebui sa se gandeasca un novice in ale afacerilor, locatia propriului business cantareste enorm in procesul de a atragere a clientilor, dar si a partenerilor de afaceri. Desigur ca sunt afaceri pentru care identificarea si […]

The post Locatia unei afaceri appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Orice antreprenor aflat la inceput de drum isi pune problema localizarii afacerii sale. Desi pare ultimul aspect la care ar trebui sa se gandeasca un novice in ale afacerilor, locatia propriului business cantareste enorm in procesul de a atragere a clientilor, dar si a partenerilor de afaceri.

Desigur ca sunt afaceri pentru care identificarea si amplasarea unui birou/ punct de lucru, conteaza intr-o foarte mica masura sau deloc, in functie de obiectul de activitate propus. Putem clasa afacerile, asadar, pe o scala a necesitatii amplasarii intr-un loc cu grija ales, sau nu.
Daca ar fi sa vorbim despre deschiderea unui restaurant, a unui centru spa sau a unui magazin de produse decorative, desigur ca localizarea este extrem de importanta si se recomanda chiar efectuarea unui studiu de fezabilitate, o analiza a puterii de cumparare si a competitiei in zona de interes etc.

Infiintarefirmaurgent.ro, al carei obiect de activitate consta in prestarea de servicii de infiintari si modificari societati comerciale, contabilitate, gazduire sediu social si alte servicii, este una dintre firmele pentru care alegerea locatiei conteaza.

Tocmai pentru a deservi toate nevoile clientilor nostri si pentru a fi la indemana acestora, punctul de lucru a fost ales in Bld. Decebal 12, Bl. S7, Sc. 1, Et. 5, Ap. 15, Int. 15C, Sector 3, Bucuresti.

Pe langa amplasarea atenta a biroului, preocuparea noastra a fost aceea de a amenaja un spatiu cat se poate de placut si comfortabil pentru orice client sau partener care ne calca pragul. Pentru ca ne dorim ca toate intalnirile sa decurga intr-un mod relaxat si eficient.

Sediu infiintarefirmaurgent

Va asteptam cu drag oricand la sediul nostru!
Echipa infiintarefirmaurgent.ro

The post Locatia unei afaceri appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Ce linie de fonduri structurale poti accesa daca vrei sa-ti infiintezi o afacere in 2017? http://www.infiintarefirmaurgent.ro/ce-linie-de-fonduri-structurale-poti-accesa-daca-vrei-sa-ti-infiintezi-o-afacere-in-2017/ Wed, 05 Apr 2017 08:50:17 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=521 In momentul de fata exista 8 linii de fonduri europene nerambursabile, de abordat in cazul in care doriti sa puneti bazele unei afaceri non-agricole. Va sunt puse la dispozitie, in cadrul acestui articol, criteriile de eligibilitate, finantarile disponibile, precum si tipurile de afaceri care se incadreaza in baremele de aprobare a banilor europeni. Programul Operational […]

The post Ce linie de fonduri structurale poti accesa daca vrei sa-ti infiintezi o afacere in 2017? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
In momentul de fata exista 8 linii de fonduri europene nerambursabile, de abordat in cazul in care doriti sa puneti bazele unei afaceri non-agricole.

Va sunt puse la dispozitie, in cadrul acestui articol, criteriile de eligibilitate, finantarile disponibile, precum si tipurile de afaceri care se incadreaza in baremele de aprobare a banilor europeni.

Programul Operational Regional – linia 2.1 A – Microintreprinderi

Termenul limita de depunere a aplicatiilor este 27/04/2017, ora 12:00. Aceasta linie de finantare este deschisa din data de 27/07/2016.

Intervalul financiar care poate fi obtinut, in cazul in care proiectul depus va fi aprobat, este cuprins intre 25.000 si 200.000 de Euro. Bugetul total disponibil in cadrul acestei linii de finantare este de 243 milioane de Euro, cu provenienta, in procent de 85%, din partea Comisiei Europene, iar 15% din bugetul de stat.

Aveti posibilitatea depunerii proiectului dvs. si in format electronic aici.

Domeniile de activitate care sunt luate in calcul in cadrul liniei de finantare 2.1 A sunt dintre cele mai diverse, ceea ce constituie un real avantaj.

Totodata, trebuie mentionat faptul ca sunt eligiblie doar firmele din orice oras din Romania, cu exceptia celor din zona Bucuresti-Ilfov, iar firma al carui proiect este aprobat trebuie sa asigure o investitie proprie de minim 10%.

Programul Operational Regional – linia 2.2 – Microintreprinderi si IMM-uri

 Proiectele pot fi depuse pana la data de 23/08/2017, ora 12:00. Orice proiect destinat sprijinirii crearii si extinderii capacitatilor avansate de productie si dezvoltarii serviciilor, care va fi aprobat, poate primi finantare intre 200.000 si 1 milion de Euro. Totalul bugetului disponibil in cadrul acestei linii de finantare este de 172.94 milioane de Euro. Exista, de asemenea, posibilitatea depunerii online a proiectelor aici.

Firmele eligibile trebuie sa acopere din fonduri proprii un procent de minim 30%, trebuie sa asigure un numar minim de 3 salariati si nu sunt eligibile firmele din zona Bucuresti-Ilfov.

Programul Operational Capital Uman – linia Romania Start-up Plus – Start-up-uri

Prin programul POCU pot fi asigurate finantari de pana la 40.000 de Euro destinate deschiderii de start-up-uri. Bugetul total disponibil in cadrul acestei masuri este de 105 milioane de Euro, insa aplicatia de tip POCU presupune numeroase evaluari, ceea ce face drumul de obtinere a finantarii destul de anevoios.

Zona Bucuresti-Ilfov este, de asemenea, exclusa de la acest tip de finantare.

Diaspora Start-up

Aceasta linie este similara celei anterioare, cu mentiunea ca persoanele eligible sa aplice pentru astfel de finantari sunt romani din strainatate. Conditia impusa pentru ca ei sa fie 100% eligilbili pentru finantare este sa se intoarca in Romania si sa puna bazele unei afaceri in tara. Se estimeaza un numar de aproximativ 300 de firme care vor fi infiintate prin intermediul acestei linii de finantare (disponibila prin POCU 2014 – 2020).

Programul Operational Competitivitate. PI1.1/OS1.1/ Acțiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare/ Secţiunea A – IMM-uri si firme mari cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare

Fondurile disponibile sunt nerambursabile si insumeaza un total de 23.874.000 de Euro. Intervalul financiar la care poate avea acces un proiect aprobat este cuprins intre 4.5 si 90 milioane RON. Puteti depune proiectul dvs. si in format online, aici. Pentru acest tip de finantare sunt eligibile inclusiv firmele din zona Bucuresti-Ilfov. Cel mai mare dezavantaj consta in faptul ca rata de finantare din surse proprii este ridicata (intre 30% si 90%, in functie de mai multi indicatori: dimensiunea firmei, regiunea in care activeaza etc.).

Programul Operational Competitivitate. PI1.2/OS1.3/ Creşterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare – IMM-uri si firme mari

Bugetul alocat este de 62.8 milioane de Euro, iar valoarea maxima care poate fi obtinuta de un proiect aprobat este de 15 milioane RON. Exista 2 tipuri de proiecte care pot obtine finantare: care au domeniu de activitate in cercetarea industriala sau in dezvoltarea experimentala.

Propunerile de proiecte pot fi depuse in system on-line, aici.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2 – “Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”. – PFA-uri, IMM-uri

Pot fi obtinute finantari de pana la 70.000 Euro pentru fiecare proiect aprobat, cu domeniu de activitate in: productie, medicina umana, medicina veterinara si agroturism. Pentru proiectele care desfasoara un obiect de activitate diferit de cele specificate mai sus, se poate furniza o finantare de maxim 50.000 Euro. Proiectele pot fi depuse si on-line, aici.

Beneficiarul finantarii nu trebuie sa aduca o investitie proprie, insa pentru a fi eligibil, proiectul trebuie sa presupuna investitia in mediu rural.

Submasura 6.4 – “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” – PFA-uri, Microintreprinderi si intreprinderi mici

 Sprijinul financiar acordat este nerambursabil si poate ajunge pana la maxim 200.000 de Euro/proiect aprobat, furnizat in decursul a 3 ani fiscali. Prin intermediul acestei masuri sunt sprijinite afaceri in mediul rural, dar care nu trebuie sa fie agricole. Se pot face aplicatii online aici.

In cazul acestei masuri, beneficiarul trebuie sa asigure finantarea din surse proprii a minim 10% din valoarea proiectului.

 

Urmeaza sa puneti bazele unei societati? Apelati cu incredere la numarul de telefon: 0725 535 555.

The post Ce linie de fonduri structurale poti accesa daca vrei sa-ti infiintezi o afacere in 2017? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Acte necesare infiintare firma http://www.infiintarefirmaurgent.ro/acte-necesare-infiintare-firma/ Tue, 09 Dec 2014 10:00:10 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=459 Doriti sa va infiintati o societate comerciala si nu stiti cum? Doriti sa va infiintati firma dumneavoastra dar considerati ca este prea multa bataie de cap? Sunati imediat unul din reprezentantii Infiintare Firma Urgent si problema este rezolvata! Pentru un onorariu foarte mic veti fi reprezentat in fata Oficiului National al Registrului Comertului de catre […]

The post Acte necesare infiintare firma appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Doriti sa va infiintati o societate comerciala si nu stiti cum? Doriti sa va infiintati firma dumneavoastra dar considerati ca este prea multa bataie de cap? Sunati imediat unul din reprezentantii Infiintare Firma Urgent si problema este rezolvata!

Pentru un onorariu foarte mic veti fi reprezentat in fata Oficiului National al Registrului Comertului de catre unul din avocatii nostri, veti beneficia de redactarea si atestarea actelor necesare infiintarii firmei, precum si consultanta in vederea infiintarii firmei.

Lasati un specialist sa se ocupe de infiintarea firmei pentru dumneavoastra!

Acte necesare pentru infiintari firme:*

– B.I./C.I./Pasaport – Asociat(i)
– B.I./C.I./Pasaport – Administrator(i)
– Act de proprietate al locatiei in care se va afla sediul social (cu datele de identificare ale proprietarilor)

NOU!!! Infiintare Firma Urgent va pune la dispozitie sediu social. In cazul in care nu dispuneti de un spatiu pentru stabilirea sediului social, compania noastra va poate pune la dispozitie o adresa pentru gazduirea temporara a sediului social (pentru o perioada de 6 luni sau de 1 an). Astfel scapati de durerile de cap cauzate de necesitatea obtinerii semnaturilor vecinilor cat si a Asociatiei de Proprietari.

Dumneavoastra veti stabili 3 variante pentru denumirea viitoarei societati.

Acestea sunt actele initiale* pentru a demara urgent procedura de constituire a societatii comerciale.

Dosarul se va mai completa cu Actul Constitutiv (redactat de catre noi), Contractul de Comodat – daca este cazul (redactat de catre noi), Adeverinta Asociatie de Propietari – daca este cazul (redactata de catre noi), Declaratiile de Asociat/Asociat Unic si Administrator, si Specimenul de Semnatura al Administratorului dat in fata Notarului public.

Odata ce dosarul este complet, acesta va fi depus la Registrul Comertului, si in termen de 3 zile lucratoare (pentru Bucuresti/Ilfov), veti fi fericitul posesor al unei societati comerciale.

In situatia in care veti inchiria un imobil pentru sediul social, este suficient sa ne aduceti pentru inceput doar copii ale actelor de identitate ale asociatilor/administratorilor si sa va ganditi la cele trei denumiri ale societatii. Contractul de inchiriere il veti putea incheia in baza rezervarii de denumire eliberate de ONRC, in posesia careia veti intra in maxim 24 de ore. Daca veti inchiria de la o persoana juridica, vom avea nevoie si de o copie a titlului de proprietate sau de administrare a respectivului imobil. In cazul in care veti inchiria locatia pentru sediul social de la o persoana fizica,vom avea nevoie doar de contractul de inchiriere cu viza de inregistrare de la Administratia Financiara.

Daca nu aveti unde sa va inregistrati sediul social (adica sa va infiintati societatea comerciala) sau daca vecinii va fac probleme, puteti opta pentru solutia infiintarefirmeurgent.ro de gazduire a sediului social. Aflati toate detaliile la pagina special dedicata sediului social. Va asteptam cu un pret special si cu alte servicii incluse: primire corespondenta si notificare, primire telefoane si notificare, primire e-mail-uri si notificare.

Infiintarea unei firme este o procedura complexa care trebuie initiata cu ajutorul unei societati de consultanta sau a unui avocat, pentru a evita costuri ulterioare necesare modificarii actelor. Infiintare Firma Urgent contribuie la succesul afacerii dumneavoastra inca de la inceput.

The post Acte necesare infiintare firma appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
25.000 de euro pentru tinerii care vor sa isi faca o firma http://www.infiintarefirmaurgent.ro/25-000-de-euro-pentru-tinerii-care-vor-sa-isi-faca-o-firma/ Wed, 03 Dec 2014 16:14:39 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=417 Agentia Nationala pentru IMM-uri va finanta o parte din costurile necesare pentru infiintarea unei firme de catre tineri sau organizarea de cursuri de antreprenoriat. Cu ajutorul progamul START, destinat tinerilor antreprenori, Agentia sprijina infiintareaa de noi IMM-uri si dezvoltarea celor deja existente cu un buget, pentru tot anul 2011, de 10 milioane de lei, adica […]

The post 25.000 de euro pentru tinerii care vor sa isi faca o firma appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Agentia Nationala pentru IMM-uri va finanta o parte din costurile necesare pentru infiintarea unei firme de catre tineri sau organizarea de cursuri de antreprenoriat.

Cu ajutorul progamul START, destinat tinerilor antreprenori, Agentia sprijina infiintareaa de noi IMM-uri si dezvoltarea celor deja existente cu un buget, pentru tot anul 2011, de 10 milioane de lei, adica aproximativ 245.000 de euro, conform datelor publicate de institutie.

Programul se va derula in 2 etape, prima constand in cursuri de pregatire antreprenoriala UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor in domenii de interes pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobandirii cunostintelor teoretice si cu aplicabilitate practica, necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri.

Produsul de baza oferit participantilor la program este atelierul de lucru pentru dezvoltarea competentelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard impreuna cu Management Systems International si McBeer & Co, care se va desfasura pe parcursul a 9 zile calendaristice.

In etapa a doua se finanteaza implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri. Alocatie Financiara Nerambursabila este maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

De asemenea, se poate lua un credit bancar de minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar. Creditul este acordat de catre institutia de credit partenera.

Banii se vor cheltui pe echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru – inclusiv software-ul aferent, aparate si instalatii de masura), pe achizitionarea de echipamente IT sau achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert (cladiri, hale de productie, spatii amenajate pentru activitati de prestari servicii si comert).

The post 25.000 de euro pentru tinerii care vor sa isi faca o firma appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Ce impozite au de platit PFA-urile din agricultura http://www.infiintarefirmaurgent.ro/ce-impozite-au-de-platit-pfa-urile-din-agricultura/ Wed, 03 Dec 2014 15:20:43 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=413 La 1 iulie a intrat în vigoare a Capitolului II “Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică” al titlului IX^2 “Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal, nou introdus prin OUG 125/2011. Începând cu luna iulie, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale datorate în conformitate […]

The post Ce impozite au de platit PFA-urile din agricultura appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
La 1 iulie a intrat în vigoare a Capitolului II “Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică” al titlului IX^2 “Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal, nou introdus prin OUG 125/2011.

Începând cu luna iulie, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale datorate în conformitate cu prevederile capitolului II revine ANAF (administraţiilor financiare în raza cărora contribuabilul îşi are domiciliul fiscal) – conform art. V din OUG 125/2011. Acest lucru presupune că inclusiv contribuţiile sociale (CAS şi sănătate) vor fi declarate şi achitate la ANAF, şi nu la Casa de pensii sau Casa de sănătate.

Contribuţiile şi impozitul datorate de PFA începând cu luna iulie.

Despre CAS, baza lunară la care se aplică CAS, în cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adică este venitul la care acesta doreşte să se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie să fie cel puţin egal cu 741 lei) – art. 296^11 alin. (1) Cod fiscal – Cota este de 31.3%, rezultând o sumă de plată de 232 lei lunar.

Plata CAS se efectuează trimestrial în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (3) Cod fiscal. Plăţile efectuate în cursul anului sunt anticipate, urmând ca la finalul anului, prin depunerea declaraţiei privind venitul realizat, ANAF să efectueze regularizările privind CAS.
Baza lunară o constituie diferenţa dintre venitul brut (total venituri încasate) şi cheltuielile deductibile (cele efectuate în scopul realizării veniturilor impozabile), exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale – art. 296^22 alin. (2), stabilită de organul fiscal pe baza declaraţiei de venit estimat, depusă de contribuabil – art. 296^24 alin. (2). Rezultă, aşadar, că după 1 iulie contribuţiile sociale (CAS şi sănătate) devin cheltuieli nedeductibile pentru stabilirea bazei pentru sănătate. Cota este de 5.5%.

Plata contribuţiei de sănătate se efectuează trimestrial, patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (4). Plăţile efectuate în cursul anului sunt anticipate, urmând ca la finalul anului, prin depunerea declaraţiei privind venitul realizat, AFAF să efectueze regularizările privind sănătatea.

Excepţiile de la plata contribuţiilor sociale nu sunt prevăzute decât la CAS, în cazul în care titularul PFA obţine şi alte venituri, cum ar fi: salarii, pensii etc. – art. 296^21 alin. (2). Pentru sănătate nu sunt prevăzute excepţii de la plată.
Agricultorii, campioni la înfiinţarea de PFA

Agricultura este sectorul economic care a generat o adevărată invazie de PFA-uri, în ultima perioadă, datorită obligativităţii înregistrării pentru primirea fondurilor din partea Guvernului şi a Uniunii Europene.

The post Ce impozite au de platit PFA-urile din agricultura appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor (S.R.L.-D) http://www.infiintarefirmaurgent.ro/programul-pentru-stimularea-infiintarii-si-dezvoltarii-microintreprinderilor-apartinand-intreprinzatorilor-tineri-s-r-l-d/ Wed, 03 Dec 2014 14:57:03 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=405 Obiectivul Programului “Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”, denumit în continuare Program, îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private. Peste 50 de […]

The post Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor (S.R.L.-D) appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Obiectivul Programului

“Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”, denumit în continuare Program, îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.

Peste 50 de antreprenori si manageri dintre cei mai cunoscuti, membri ai organizatiei Romanian Business Leaders, vor consilia 100 de antreprenori care au infiintat un SRL-D, adica au primit finantare de 10.000 de euro de la stat prin programul lansat in urma cu doi ani pentru sustinerea antreprenorilor de pana in 35 de ani. Proiectul este realizat in parteneriat public-privat de catre Ministerul Economiei si organizatia Romanian Business Leaders.

“Din studiile noastre pe tinerii care au infiintat SRL-D-uri anul trecut, 84% au zis ca nu au beneficiat de pregatire antreprenoriala, iar 89% au spus ca au nevoie de acest lucru. Este foarte important ca tinerii realizeaza ca au nevoie de pregatire. Pentru ca daca intra in piata si nu sunt destul de pregatiti, pierd si banii lor, dar ii blocheaza si pe altii”, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism.

Cine sustine cursurile de antreprenoriat

Selectia antreprenorilor va fi facuta de membrii RBL pe baza de interviu si plan de afaceri. Sesiunile de mentorat vor dura un an si vor fi cu specialisti in management, finante, juridic, resurse umane si comunicare. Printre cei care vor lucra cu tinerii antreprenori se numara Dragos Anastasiu (presedintele grupului Eurolines), Bogdan Ion (country managing partner Ernst&Young Romania), Silviu Hotaran (director general al GKTI Semper Human), Eugen Voicu (fondatorul Certinvest), Mihail Marcu (presedintele MedLife), Felix Danieliuc (directorul general al Raiffeisen Leasing) si Felix Patrascanu (fondatorul Fan Courier).

“Este vorba de cultivarea unui spirit antreprenorial. Sunt foarte multi oameni care cred ca a fi om de afaceri inseamna a cumpara si a vinde terenuri”, afirma Mihail Marcu, presedintele Romanian Business Leaders si al lantului de clinci private MedLife.

Cum poti primi consiliere de la membrii Romanian Business Leaders:

1. Inregistrati-va compania la Registrul Comertului.
2. Pentru a participa la programul prin care statul ofera 10.000 de euro tinerilor sub 35 de ani pentru a-si lansa o afacere, antreprenorii trebuie sa se inregistreze pe site-ul www.aippimm.ro.
3. Ministerul Economiei selecteaza planurile de afaceri pe care le va finanta.
4. Mentorii Romanian Business Leaders (RBL) selecteaza dintre antreprenorii care vor primi finantare maximum 100 de intreprinzatori pe care ii vor consilia timp de un an.

The post Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor (S.R.L.-D) appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Ce obligatii aveti dupa infiintarea unei SRL? http://www.infiintarefirmaurgent.ro/ce-obligatii-aveti-dupa-infiintarea-unei-srl/ Wed, 03 Dec 2014 09:57:36 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=1 Odata parcurse etapele de infiintare a unei societati cu raspundere limitata (SRL), proprietarul dispune de cadrul legal pentru a-si incepe activitatea. Totusi, pana la desfasurarea primelor activitati, mai sunt unele aspecte care trebuie puse la punct. Mai exact, dupa indeplinirea formalitatilor de la Registrul Comertului, proprietarul are mai multe sarcini de ordin juridic si contabil […]

The post Ce obligatii aveti dupa infiintarea unei SRL? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Odata parcurse etapele de infiintare a unei societati cu raspundere limitata (SRL), proprietarul dispune de cadrul legal pentru a-si incepe activitatea. Totusi, pana la desfasurarea primelor activitati, mai sunt unele aspecte care trebuie puse la punct. Mai exact, dupa indeplinirea formalitatilor de la Registrul Comertului, proprietarul are mai multe sarcini de ordin juridic si contabil pe care trebuie sa le indeplineasca.
Astfel, el trebuie sa intocmeasca un document intern pentru a stabili conditiile de lucru ale salariatilor. De asemenea, el este obligat prin lege sa tina evidenta contabila a societatii si sa inregistreze orice tranzactie efectuata.

Mai mult decat atat, neindeplinirea obligatiilor care intervin dupa infiintarea societatii se sanctioneaza cu amenzi considerabile.
Administratorul trebuie “sa tina” un registru al asociatilor. O societate cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala, se mentioneaza in Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale. Este important de retinut faptul ca administratorii NU pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune, se arata in acelasi act normativ. De asemenea, o SRL trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la acestea. Daca nu este indeplinit acest lucru, atunci administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita.

Ce informatii nu trebuie sa lipseasca din actele firmei?

O societate cu raspundere limitata are obligatii si in ceea ce priveste relatiile de afaceri pe care le dezvolta cu alte firme. Astfel, in orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emise de o SRL, trebuie mentionate denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare, se arata in Legea nr. 31/1990. De la aceasta regula sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.

In plus, documentele mentionate anterior vor cuprinde si capitalul social al societatii cu raspundere limitata. Mai mult, Legea nr. 31/1990 prevede ca daca SRL are o pagina de internet proprie, atunci va publica si acolo denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului, codul unic de inregistrare si capitalul social. In cazul in care SRL nu precizeaza elementele sale de identificare pe actele pe care le emite, acest lucru constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Documente necesare in relatia cu angajatii

In ceea ce priveste relatia dintre patronul societatii si angajatii sai, aceasta este guvernata de doua documente esentiale: regulamentul intern si contractul individual de munca. Desi ambele stabilesc care sunt raporturile dintre firme si angajati, ele nu trebuie confundate deoarece au un regim juridic diferit si contin informatii distincte.

Regulamentul intern trebuie intocmit in 60 de zile de la infiintare

Regulamentul intern se intocmeste de angajator si reprezinta documentul prin care acesta poate stabili si impune tuturor salariatilor reguli de conduita, sanctiuni, politici interne de functionare, masuri de organizare a muncii.
Conform Codului muncii, regulamentul intern trebuie intocmit in termen de 60 de zile de la data de la care societatea dobandeste personalitate juridica, indiferent de numarul de salariati.

Desi Codul muncii nu prevede sanctiuni pentru neintocmirea regulamentului intern, totusi, in cazul unui control, inspectorii de munca vor dispune masura intocmirii acestuia, a atras atentia Carmen Olaru. In cazul in care angajatorul nu respecta masurile dispuse de inspectori va fi sanctionat cu o amenda intre 3.000 si 10.000 de lei.

Prevederile regulamentului intern se aplica tuturor salariatilor, indiferent de natura contractului individual de munca si de functia detinuta, persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza de contract de colaborare sau prestari servicii (conventii civile), personalului de la alte societati care lucreaza ca detasati sau delegati in cadrul societatii, precum si elevilor sau studentilor care efectueaza practica in cadrul societatii, a adaugat sursa citata.

Regulamentul intern se aduce la cunostinta tuturor salariatilor, lucru care revine in sarcina angajatorului si isi produce efectele fata de toti salariatii din momentul instiintarii acestora.

Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern, se mentioneaza in Codul muncii. Desi salariatii trebuie informati in privinta existentei unui regulament intern, nu este necesar acordul acestora pentru intocmirea documentului, regulamentului intern fiind un act unilateralal angajatorului, dar sindicatul sau reprezentantii salariatilor trebuie consultati asupra prevederilor acestuia, ne-a mai precizat specialistul APEX Team International. CIM, valabil numai in forma scrisa In ceea ce priveste contractul individual de munca, acesta este rezultatul acordului de vointa dintre angajator si angajat, intre care se incheie actul, ne-a declarat Carmen Olaru.

Contractul individual de munca se incheie in forma scrisa, in limba romana. Forma scrisa esteobligatorie pentru incheierea valabila a contractului, iar obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. De asemenea, angajatorul trebuie sa inregistreze, cu minim o zi lucratoare anterior inceperii activitatii noului salariat, contractul in Registrul general de evidenta al salariatilor (Revisal), care se transmite la inspectoratul teritorial de munca. Inainte de inceperea activitatii, potentialul salariat are dreptul de a primi un exemplar al CIM, pentru a fi informat asupra elementelor, care se vor regasi obligatoriu in continutul contractului ce va fi semnat.

Ce riscati daca nu incheiati contracte de munca?

Angajatorii care nu incheie contracte de munca si care utilizeaza “munca la negru” risca amenzi considerabile. De exemplu, daca angajatorul nu plateste, timp de 3 luni consecutiv, contributia de asigurari sociale la bugetul asigurarilor sociale de stat, atunci va fi sanctionat cu o amenda de cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei, se mentioneaza in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Tot cu amenzi de pana la 10.000 lei vor fi sanctionati si angajatorii care, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

  • au incadrat in munca, conform legii, persoane din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj si nu au anuntat in termen de 3 zile agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care acestia au fost inregistrati;
  • nu au comunicat datele, informatiile si nu au prezentat toate inscrisurile si oricare alte date si documente solicitate de organele de control ale agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, in timpul desfasurarii controlului si in scopul indeplinirii atributiilor prevazute de lege.

Obligatii de evidenta contabila

Pe langa obligatiile care tin de administrarea juridica a societatii cu raspundere limitata, precum si cele referitoare la relatia cu angajatii, mai exista o serie de reguli contabile, fara de care firma nu poate functiona. In Legea contabilitatii nr. 82/1991 se precizeaza ca o firma trebuie sa organizeze evidenta financiar – contabila, respectiv sa tina la zi registrele contabile obligatorii si sa intocmeasca situatiile financiare anuale.

SRL trebuie sa conduca contabilitatea in partida dubla

Conform reglementarilor in vigoare, contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala, iar contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta. De asemenea, o societate comerciala este obligata sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale. Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, se mentioneaza in dispozitiile in vigoare.

“Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu”, se precizeaza in reglementarile citate.

Pe langa aceste aspecte, trebuie avut in vedere faptul ca orice operatiune economico – financiara efectuata trebuie se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz, se arata in reglementarile in vigoare.

Totodata, o societate comerciala are obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar, precum si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii si in alte situatii prevazute de lege.

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii ii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective, se precizeaza in Legea nr. 82/1991. Mai mult decat atat, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Potrivit Legii nr. 82/1991, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. Atentie! Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, suntinterzise.

In ceea ce priveste modul de organizare a contabilitatii, Legea nr. 82/1991 prevede reguli clare. Astfel, contabilitatea imobilizarilor se tine pe categorii si pe fiecare obiect de evidenta, iar contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric. Contabilitatea clientilor si furnizorilor, a celorlalte creante si obligatii se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica. In schimb, contabilitatea cheltuielilor, respectiv a veniturilor se tine pe feluri de cheltuieli/venituri, dupa natura sau destinatia/sursa lor, dupa caz.

Registre obligatorii pentru contabili

In activitatea pe care o vor desfasura, contabilii firmei trebuie sa detina o serie de registre. Reglementarile in vigoare stabilesc ca registrele de contabilitate obligatorii sunt Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare. Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate.

Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmestebalanta de verificare, cel putin la incheierea exercitiului financiar, la termenele de intocmire a situatiilor financiare, a raportarilor contabile, precum si la finele perioadei pentru care entitatea trebuie sa intocmeasca declaratia privind impozitul pe profit/venit, se arata in Legea nr. 82/1991. Atentie! Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva societatii timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani, se mentioneaza in documentul citat.

Amenzi de pana la 40.000 lei pentru nerespectarea regulilor contabile

Firmele care nu isi indeplinesc obligatiile contabile, risca amenzi care pot ajunge si pana la 40.000 lei. Astfel, cu amenda intre 1.000 lei la 10.000 lei se sanctioneaza detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, se precizeaza in Legea nr. 82/1991.
De asemenea, si pentru nerespectarea regulilor privind organizarea si conducerea contabilitatii, amenzile sunt cuprinse tot intre 1.000 si 10.000 lei.
Cu amenzi mai mici, de 300 pana la 4.000 lei sunt sanctionati cei care nu respecta reglementarile in domeniu privind utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate, intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse.
In schimb, nerespectarea obligatiei privind auditarea, conform legii, a situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 30.000 si 40.000 lei.

The post Ce obligatii aveti dupa infiintarea unei SRL? appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Firmele vor fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit in echipamente http://www.infiintarefirmaurgent.ro/firmele-vor-fi-scutite-de-impozitul-pe-profitul-reinvestit-echipamente/ Wed, 26 Nov 2014 07:45:25 +0000 http://www.infiintarefirmaurgent.ro/?p=262 Articolul 192 din Codul fiscal, intitulat “Scutirea de impozit a profitului reinvestit”, va fi schimbat, potrivit OUG nr. 19/2014, care modifica Codul fiscal. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308 din data de vineri, 25 aprilie, dar se va aplica de la 1 iulie 2014. Astfel, profitul investit in productia si/sau […]

The post Firmele vor fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit in echipamente appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>
Articolul 192 din Codul fiscal, intitulat “Scutirea de impozit a profitului reinvestit”, va fi schimbat, potrivit OUG nr. 19/2014, care modifica Codul fiscal. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308 din data de vineri, 25 aprilie, dar se va aplica de la 1 iulie 2014.
Astfel, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, conform noului act normativ.

Vor fi scutite de impozit doar echipamentele noi

Echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii, se mentioneaza in OUG nr 19/2014.

Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe apare in HG nr. 2139/2004. In plus, echipamentele tehnologice scutite de impozit trebuie sa fie noi, se subliniaza in actul normativ citat.

“Pentru echipamentele tehnologice prevazute care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari”, se mai scrie in OUG nr 19/2014.

Potrivit recentei Ordonante, agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

Profitul contabil NU va fi impozitat

Pentru aplicarea facilitatii fiscale, va fi luat in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data, conform OUG nr 19/2014.
Mai exact, profitul investit caruia i se va aplica scutirea de impozit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective, se scrie in recentul act normativ. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
“Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data. Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea”, se subliniaza in recenta Ordonanta de urgenta.
De asemenea, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat, se mai scrie in OUG nr. 19/2014.

“In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit”, se precizeaza in recentul act normativ.
In plus, rezerva astfel constituita urmeaza sa fie impozitata la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.

Unele microintreprinderi vor trebui sa aplice diferit scutirea de impozit

Din actul normativ reiese ca, in cazul in care indeplinesc toate conditiile, atunci toate firmele aflate in aceasta situatie vor putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit. Totusi, pentru aplicarea facilitatii, microintreprinderile al caror venit depaseste 65.000 de euro sau au venituri de minimum 80% din consultanta si din management vor lua in considerare profitul contabil cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice mentionate mai sus, produse si/sau achizitionate, incepand cu trimestrul in care ele au devenit platitoare de impozit pe profit, conform recentei OUG. In plus, contribuabilii care au un anul fiscal diferit isi vor putea fi scutiti de impozitul pe profitul reinvestit in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat, se explica in actul normativ.

Finantele considera ca vor fi stimulate investitiile si oferta interna

Ordonanta mentionata a fost publicata, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), spre dezbatere publica, in data de 16 aprilie. Apoi, recentul actul normativ a fost aprobat de Guvern in sedinta din data de 23 aprilie. Impactul bugetar estimat al masurii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit pentru anul 2014 este de 137,5 de milioane de lei, conform unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP), remis redactiei noastre pe 23 aprilie.

“Prin aceasta masura de relaxare fiscala raspundem unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri. Prin neimpozitarea profitului reinvestit vom stimula investitiile si oferta interna”, considera Ioana Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice, se mai scrie in comunicatul de presa al MFP.
Ioana-Maria Petrescu, secretarul de stat Dan Manolescu si o echipa tehnica din ministerul Finantelor au avut consultari pe marginea acestui proiect, anterior promovarii lui pe agenda sedintei de Guvern, cu reprezentanti ai mediului de afaceri, in cadrul Comisiei de Dialog Social si in CES (Consiliul Economic si Social), potrivit comunicatului de presa al MFP.

The post Firmele vor fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit in echipamente appeared first on Infiintare Firma Urgent.

]]>